Moederdag

Wie deze week zeker centraal staan, zijn wel de moeders, naar aanloop van moederdag.
Vanwaar moederdag?
In Engeland werd moederdag het eerst gevierd rond 1640 en in Amerika was er voor het eerst sprake van halverwege de 19de eeuw. Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap, op deze dag worden de moeders vereert !

Oorsprong ?
Reeds in de steentijd zijn er afbeeldingen gevonden van de Moedergodin Venus.

Overal ter wereld duiken beeldjes op, onder andere ook in Indië waar ook yoga zijn oorsprong vond. Er zijn vele oude mythologieën die het over de Moedergodin hebben.

  • De Moedergodin verwijst naar vele verschillende vrouwelijke godheden en moederlijke symbolen van creativiteit, geboorte, vruchtbaarheid, seksuele vereniging, verzorging en groei.
  • Moeder aarde is de vruchtbaarheidsgodin bij uitstek die de vruchtbare aarde, de natuur, zelf incarneert.
  • Ze is dan ook de moeder van alle andere goden en wordt aanzien als barones van het moederschap.
  • Mythes vind ik altijd heel inspirerend en intrigerend. Mythes en verhalen zijn bijzondere leraren ; soms mysterieus, tegenstrijdig, geweldig, vredig of bevrijdend.
  • Ze geven een extra dimensie aan de yogahoudingen, waardoor je de houdingen beter leert begrijpen. Elke mythe, elk verhaal kun je ook reflecteren in een moderne versie op je eigen leven. Je zult sowieso herkenning ervaren, zelfs al zijn die verhalen duizenden jaren oud.
  • Achter de vele yoga asanas (houdingen) schuilt er telkens een verhaal, een mythe.

Shakti
In de tantrafilosofie spreekt men over “Shakti” wat staat voor vrouwelijke energie. Shakti wordt beschouwd als de drijvende kracht achter alle actie en existentie in de kosmos.

Tijdens je yogabeoefening kan je je laten leiden door “Shakti”, m.a.w. met creatieve vrijheid, flow, zachtheid en vrouwelijkheid.

Shakti staat ook voor aarden, contact maken met je muladhara, je wortelchakra om met stabiliteit en stevigheid door het leven te gaan.

Moderne Moedergodinnen

Elke moeder is in mijn ogen een Moedergodin.

Laat dan ook toe dat je geliefden, je toegewijden en je kinderen je vereren op moederdag ! Wees niet te bescheiden door te zeggen :”dit hoeft allemaal niet voor mij”, integendeel geniet ervan. Vereer ook nu en dan jezelf, door goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als emotioneel.

Yoga en/of pilates of nu en dan een deugdoende massage kunnen hierbij een hulpmiddel zijn om eventjes bij jezelf te komen en voor jezelf te zorgen. Hoe fitter je lichaam en geest, hoe beter je je in je vel voelt, hoe toffer als mama je zal zijn. 🙂

Camatkarasana of Wild Thing

Camatkarasana of beter gekend als Wild Thing is een houding die ik persoonlijk een leuke vind om het moederschap te vieren. Deze houding opent je hart, geeft je kracht en helpt je moed en zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Wild Thing helpt tegen vermoeidheid en milde depressie +  ze herinnert je eraan dat het belangrijk is om af en toe iets geks te doen en plezier te hebben in wat je doet…

Aan alle moeders : zalige moederdag !

Het geluk van een kind begint in het hart van de moeder

Phil Bosmans