Waarom 108 zonnegroeten ?

Internationale yoga-dag

Ter ere van de internationale yoga-dag zullen we zondag 21 juni in Body Atelier een global mala oftewel 108 zonnegroeten uitvoeren.

Hoe overleef je 108 zonnegroeten in een paar uur?

Je zou ze kunnen meetellen, maar algauw geraak je de tel kwijt of geraak je gefrustreerd, dus geen goed idee. Je zou kunnen op je tanden bijten en zeker niet willen onderdoen voor je buur op het matje naast je, na een tijdje kan het je waarschijnlijk toch niet meer schelen dus, geen goed idee. Je zou hard kunnen blijven denken aan je vriend of vriendin en de hele reeks voor hem of haar opdragen, maar ook dit wordt moeilijk op de duur.
De beste tactiek is je ogen naar binnen richten, je concentreren op de flow van je ademhaling en je laten meevoeren op de stroom van beweging. Hoe meer je in de flow geraakt, hoe meer je je gedachten loslaat, des te meer het een meditatie in beweging wordt. 🙂

Wat is global mala ?

Global mala is een wereldwijd evenement waarbij yogi’s over de hele wereld de handen ineenslaan o.a. voor het goede doel maar ook om energie, bewustwording en betrokkenheid te genereren. Het evenement is bedacht door de Amerikaanse Shiva Rea, één van ’s werelds bekendste yogadocenten.
Een mala is een heilige kralenketting die gebruikt wordt om te mediteren en bestaat uit 108 kralen.
Tijdens een global mala doe je 108 zonnegroeten ; het is een oud ritueel om het wisselen van de seizoenen te eren. Normaal doe je de 108 zonnegroeten in 4 setjes van 27.
Set 1 draag je op met een intentie voor jezelf, de 2de set doe je met een inentie voor vrienden of familie of kennisen die je hulp nodig hebben, de 3de set draag je op voor de wereld (bv zuiver drinkwater of zuivere lucht voor iedereen) de 4de set draag je op met een intentie voor verbondenheid met iedereen op aarde.

Waarom 108?
 Waarom is dit getal heilig in het Hindoeïsme, Boeddhisme en Jaïnisme ?
 • Er wordt gezegd dat de ziel ‘Atman’ 108 fases doorloopt op zijn reis naar verlichting.
 • Boeddha  wordt 108 vragen gesteld en geeft 108 verduidelijkingen in de heilige geschriften.
 • Krishna heeft 108 behoeders.
 • Volgens Ayurveda zijn er 108 marma’s (drukpunten) in het menselijk lichaam waar bewustzijn en lichaam elkaar raken en leven voortbrengen.
 • Volgens het Boeddhisme heeft een mens 108 gevoelens.
 • In Japan wordt er in Boeddhistische tempels 108 keer de klok geluid als afsluit van het oude jaar en ter verwelkoming van het nieuwe jaar, elke klokslag representeert 108 wereldlijke verleidingen die een mens moet weerstaan om het nirvana te bereiken.
Afmetingen om bij stil te staan :
 • De diameter van de zon is 108 keer de diameter van de aarde.
  De afstand tussen de aarde en de zon is 108 keer de zon diameter.
  De afstand tussen de aarde en de maan is 108 keer de maan diameter.
 • Het monument in Stonehenge heeft een diameter van 108 voet.
Numerologie / astrologie
 • Astrologie wordt bepaald door 12 huizen en 9 planeten : 12 x 9 = 108
 • Tel 108 op : 1 + 0 + 8 = 9
 • 9 is ook in vele religies een heilig nummer. Numerologisch is het een heel speciaal nummer, het komt namelijk altijd naar zichzelf terug, kijk hoe het zich gedraagt met andere nummers : 1×9=9, 2×9=18 1+8=9, 3×9=27 2+7=9    enz. Wanneer je 9 vermenigvuldigd met OM HET EVEN hoeveel is het antwoord altijd 9! Probeer maar.
  285×9=2565, 2+5+6+5=18, 1+8=9  /  8543×9=76887, 7+6+8+8+7=36, 3+6=9

to be a light onto yourself, is to realize the light within us
Shiva Rea