"If it doesn't challenge you - it doesn't change you"

inspiratie

Op zoek naar evenwicht tussen lichaam en geest.

Wat is yoga en welke stijl kies ik nu het best?

Op regelmatige basis krijg ik telefoontjes of e-mails met de vraag : ” ik zou graag aan yoga doen, maar ik weet niet welke stijl ik het beste kies…”

Voel je niet ongemakkelijk bij die vraag, want het is inderdaad niet gemakkelijk.
Er zijn op vandaag zodanig veel verschillende stijlen dat men op den duur het bos door de bomen niet meer ziet.
Om een keuze te maken moet je je misschien enkele vragen stellen :

  • Wat is de reden waarom ik aan yoga wil doen? Wat wens ik eruit te halen?
  • Heb ik fysieke klachten?
  • Ben ik herstellende van een blessure en is deze al volledig terug ok?
  • Ben ik geneigd om mezelf te forceren en me uit te dagen? Of neig ik eerder om te kiezen voor het gemakkelijkste?

Verder op de website : bij “yoga” worden onze stijlen zo goed mogelijk uitgelegd.

Meestal raden we aan om ofwel een ‘start to yoga’ reeks te volgen, of indien deze op het moment dat je wenst te starten niet voor handen is te beginnen met Anusara Yoga Basic. In deze lessen leer je de houding op een rustige manier aan en krijg je veel alignment cue’s zodat je ook veilig leert bewegen. Soms krijgen we de opmerking : ” ja maar, ik ben héél sportief, zou ik dan niet beter in een level 2 starten?” Het antwoord is ‘neen, best niet’. Sport en yoga zijn twee uiteen liggende disciplines en het is niet vanzelfsprekend dat je de asana’s (yogahouding) onmiddellijk onder de knie hebt omdat je sportief bent.
Een tweede opmerking is ook :” het is niet omdat je in een basic les of een level 1 les start dat je niet zult uitgedaagd worden!”

Het beste is ergens beginnen en dan zien of dit je bevalt; of als je toch liever meer intensiteit wenst of integendeel het liever zachter hebt.
En last but not least, als je naar de yoga les komt ; kom met een open hart, zonder oordeel en je zult verstelt staan van wat yoga jou te bieden heeft!

Het is misschien goed om weten dat alle yoga stijlen uiteindelijk hetzelfde doel voor ogen hebben. Je kan het vergelijken met een woud vol variatie en kleur. Iedere boom in het bos heeft hetzelfde doel : “reiken naar het licht!”

Door yoga te doen leer je naar binnen te kijken en leer je te houden van wat je daar ziet.

Met liefde,
Namasté

Oefen en het komt vanzelf
-K.Pattabhi Jois

Logo Bodyatelier Yoga and More

Body Atelier in Kortrijk is een eigentijds body- en mind centrum dat professionele ondersteuning biedt aan mensen die zoeken naar evenwicht tussen lichaam en geest.

Recent toegevoegd

Body Atelier Instafeed